Pages

Wednesday, July 31, 2013

Rahmat di bulan Ramadan

Alhamdulillah.. Kertas kedua dah masuk jurnal Energy Economics (IF 2.538 you all). Klik disini untuk baca.


Kertas ketiga sedang dalam revision, inshaAllah tak lama lagi.

Monday, June 24, 2013

Trial lecture dan defence

Susah ke trial lecture dan defence? Pengalaman orang lain mungkin berbeza, ada yang telah hadapinya dengan sukar dan ada yang melaluinya dengan senang sekali. Sama ada senang atau sukar, yang lebih penting adalah melaluinya dan menggangap ini sebahagian dari proses belajar, belajar untuk menyampai, menjawab dan menyatakan idea secara profesional. Inilah ujian yang merumuskan tahap kematangan ilmiah pelajar PhD.

Siapa yang tidak gentar bila bakal berdepan dengan ujian? Semua orang juga hadapi perkara yang sama. Gementar dan memikirkan akan keputusan yang mungkin kurang menyenangkan. Saya juga begitu, sebelum datangnya tarikh 21hb Jun 2013 yang lalu.

Saya diberikan tajuk untuk trial lecture 10 hari dari tarikh saya perlu bentangkan. Saya maklumkan tajuk "Catastrophe derivatives (CAT bonds, futures and options) and methods of their modelling, valuation and risk assessment" kepada sv, dan dia hanya ketawa kecil dan berkata "i do not expect this title will come out". Saya fikir tajuk ini mungkin tidak begitu sukar pada mata beliau. Saya mengambil 10 hari penuh termasuk 2 kali weekend untuk menyiapkan slide trial lecture. Bekerja 10 hari tanpa rehat adalah sangat memenatkan.

Bukan suatu yang mudah, mencari bahan yang sesuai, membaca dan memahamkan, dan dalam masa yang sama menyediakan slide presentation dalam tempoh yang singkat. Ini adalah cabaran. Saya cuba yakinkan diri bahawa ini adalah cara untuk saya menambah ilmu selain dari apa yang saya buat untuk kajian saya.

Saya bernasib baik kerana punya waktu yang cukup untuk buat persediaan defence. Memandangkan tesis dihantar awal mac lalu, report dari committee diperoleh sehari selepas menyambut ulangtahun kelahiran, iaitu pada mei 2013, maka sempat lah saya buat persiapan untuk itu. Saya juga sempat buat sedikit analisis data untuk next paper sementara menunggu tajuk trial lecture.

Bersambung...

Saturday, June 22, 2013

Sudah selesai

Alhamdulillah. Dah selesai trial lecture dan defence.. Jumaat tanggal 21.06.2013.

Bergambar bersama isteri sementara menunggu subway untuk hadir dinner di Lofoten Fiskerestaurant.

Monday, June 17, 2013

Second announcement

Tinjau sekitar fakulti informatik uio

Oslo, 16 Julai. Bersiar-siar bawa isteri dan anak-anak meninjau panorama sekitar universiti.

Ada bukit kecil yang hijau, ada kolam yang jernih airnya, juga cuaca yang cukup menyenangkan. Alhamdulillah atas kurniaan dan peluang ini yaAllah.. Tidak terhingga nikmatMu.

Tuesday, June 04, 2013

Friday, May 24, 2013

Hanya sebulan lagi

Alhamdulillah.. Tesis sudah dihantar kepada publisher.

Sekarang waktu untuk prepare slaid untuk defence.

Lagi dua minggu bakal dapat tajuk untuk trial lecture.


 حَسْبُنَا اللّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ



Thursday, May 09, 2013

Lagi tentang PhD

Semalam ambil cuti sehari, untuk bawa anak-anak dan isteri jalan-jalan sekitar Oslo. Menaiki bot untuk fjord sightseeing, menikmati lunch di McDonalds dan shopping kasut (isteri) di Paleet Karl Johan.

Di McD biasanya ada WiFi free, dan seperti biasa itulah waktu untuk check email sambil melayan anak-anak makan. Hanya ada satu email terbaru dari koordinator PhD program dengan tajuk "Congratulation!". Sesudah dibaca, emel tersebut berkenaan tesis yang sudah diapproved oleh 2 orang pemeriksa bebas, dilampirkan laporan tesis sebanyak 4 mukasurat. Alhamdulillah, komen-komen yang positif. Masa untuk defence sudah ditetapkan.. Juga alhamdulillah.

Maka, harus menyiapkan diri untuk itu. Waktu juga amat terhad kerana akan ada trial lecture pada hari yang sama. 

Seharusnya hari ini cuti di Norway. Melihat kepada cuaca yang berkabus dan hujan sesekali turun, maka niat untuk bawa keluarga bersiar-siar dibatalkan. Jadi, hari ini masuk ofis juga.

Thursday, April 04, 2013

Tuesday, February 19, 2013

Tajuk 2

Hari tu ada buat entry yang bertajuk Tajuk. Tapi post tu disimpan as draft sebab rasa belum bersedia nak dedah tajuk thesis, kerana belum finalised lagi. Minggu lepas, tajuk tersebut sudah mendapat perkenan sv, tapi masih rasa ralat untuk dihebohkan selagi thesis belum selesai.

Hari ini, thesis sudah boleh dikatakan selesai, subject to approval. Alhamdulillah dengan perkembangan tersebut. Thesis tersebut inshaAllah akan dihantar minggu depan, setelah mendapat perkenan sv nanti. Mengikut perancangan sv, tarikh defence sudah ditetapkan oleh committees tetapi official date akan diumumkan bila pemeriksa setuju bahawa tesis tersebut worth of defence

Hari ini genap 2 tahun 3 bulan dan 8 hari aku di bumi Oslo, Norway. Sekejap sahaja dah berada di tahun akhir pengajian. Ibarat orang biasa-biasa cakap "pejam celik pejam celik, dah hampir sampai ke penghujung". Ok lah.. semoga semua orang diberikan kehidupan yang cemerlang. Wassalam.


Thursday, January 10, 2013

Cuma beberapa bulan

Semalam hari kedua menulis Introduction untuk tesis. Hari ni tak sempat nak sambung sebab nak siapkan last paper (kertas keempat). Dah tak banyak, mungkin next week dah boleh hantar semula kepada SV untuk diteliti balik. Bila nanti dah siap intro ni, maknanya secara tak formal tesis nya dah siap. 

SV cakap minggu lepas, kalau boleh siapkan tesis sebelum March, bulan June mungkin boleh defence

Bila dah camtu, 2 hari lepas minta quotation daripada movers untuk hantar barang balik Malaysia. Alah, tak banyak pun.. setakat baju 4 beranak, buku-buku, mainan si Irfan yang banyak tu dan perkakas dapur. Lain-lain tu takde.. Kereta? Oh.. tinggal sini kot. Sebab sini hanya guna kereta/pi jer. 

Bagitau si Intan, kalau semua selesai dalam bulan 6, mungkin bulan 7 dah boleh balik dan sambut raya di Malaysia. Tapi dia pula yang nak sambut raya last di Oslo nih. Boleh lak dia tanya kenapa cepat sangat?? Hish.. tak faham lah. Raya tahun lepas nangis-nangis rindu nak balik raya kat kampung, tapi skrg lain pula. Mungkin takut bila balik sana, nanti rindu sini.

Apa pun, menulis sekadar berkongsi cerita. Diri sendiri memang dah tak sabar nak balik.. huhu.

Wassalam.